Raport specjalny: rozdrabniacze i młynki do odpadów – listopad 2014

W tej części raportu postanowiliśmy przyjrzeć się produktom, które nie są jeszcze popularne w Polsce. Niektórzy jednak uważają, że to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni.

To wydatek rzędu przynajmniej 200 zł. Czy warto w ogóle rozważać mechaniczne usuwanie odpadów organicznych? Czy jest to ekologiczne? W dalszej części publikacji znajdziecie opinię na ten temat.  To ich sprzęt najlepiej brać pod uwagę podczas szukania rozdrabniacza. A przynajmniej na to wskazują wybory internautów.

 

EKO KUCHNIA Z MŁYNKIEM DO ZLEWU

Gospodarowanie odpadami zaczyna się już na poziomie naszych domów. To, jak sobie z nimi poradzimy, w dużej mierze świadczy o naszym stosunku do kwestii ekologii.

Umiejętne segregowanie i utylizacja części śmieci pozwoli nam być bardziej eko oraz zadba o nasz budżet domowy – bo jak wiadomo mniej śmieci to mniejsze koszty ich wywozu. Kuchnia to miejsce, w którym produkuje się największe ilości najróżniejszych śmieci. Z tymi natury organicznej można sobie poradzić, stosując młynki i rozdrabniacze zlewozmywakowe.

 

DLACZEGO EKO?

Resztki kuchenne wrzucone do kosza na śmieci to źródło nieprzyjemnych zapachów oraz ryzyko rozwoju różnego rodzaju bakterii, a także insektów i owadów. Aby tego uniknąć, takie odpady należałoby od razu wynosić poza dom. Jest na to rozwiązanie. Młynek zamontowany w odpływie zlewozmywaka pomoże nam się skutecznie i szybko pozbyć tych śmieci bez większego zaangażowania.

Resztki organiczne trafiają do miejsca (kanalizacja), gdzie zostają poddane procesowi naturalnego rozkładu, a nie zalegają na wysypiskach, których wciąż powiększające się rozmiary przyprawiają nas o zawrót głowy.

Przy pomocy młynka w łatwy i szybki sposób usuniemy z kuchni wszystkie miękkie odpadki organiczne, takie jak obierki warzyw i owoców, niewielkie kostki i chrząstki, ości ryb, skorupki jaj, fusy od herbaty i kawy oraz inne resztki jedzenia. Produkty te i tak prędzej czy później najczęściej trafiają do komory kuchennego zlewu. W celu uniknięcia zatkania odpływu stosujemy sitka, które jednak wymagają czyszczenia, a rury od czasu do czasu trzeba udrażniać silnymi środkami chemicznymi. Stosując młynek, możemy uniknąć wszystkich tych uciążliwych i nie do końca przyjemnych czynności i skupić się tylko na przyjemności płynącej z gotowania.

 

MONTAŻ – DO JAKIEGO ZLEWU/ODPŁYWU

Młynek jest łatwy w użyciu – wystarczy przestrzegać zaleceń producenta, zwłaszcza co do rodzaju odpadków, które mogą być w nim rozdrabniane. Podobnie jest z jego montażem. Może być zastosowany przy niemal wszystkich typach zlewozmywaków dostępnych na rynku. Podłączenie wymaga odpowiedniej średnicy odpływu i dostępu do rury kanalizacyjnej bezpośrednio pod odpływem zlewozmywaka (między komorą zlewu, a syfonem). Przy montażu trzeba pamiętać, by wlot kanalizacji znajdował się około 5 centymetrów niżej niż otwór wylotowy z rozdrabniacza. Młynki dostępne w sprzedaży różnią się między sobą mocą i wielkością (im większe, tym szybciej poradzą sobie z odpadkami), jednak działają na tej samej zasadzie. Urządzenie to zasilane jest prądem jednofazowym (230 V) i uruchamianym za pomocą włącznika elektrycznego (pod blatem) lub pneumatycznego (na blacie). Konstrukcja urządzenia umożliwia jego włączanie nawet mokrą ręką – bez ryzyka porażenia prądem. Najczęściej zalecane jest rozdrabnianie na mokro, czyli uruchamianie młynka przy odkręconym kranie z zimną wodą, która pomoże nam pozbyć się odpadków oraz schłodzi pracujący młynek. Odpady wrzucone do otworu odpływowego są rozdrabniane przez obracającą się tarczę ze stali nierdzewnej, a następnie wypłukiwane strumieniem bieżącej wody – taki roztwór nie osadza się na rurach kanalizacyjnych. Nie wolno do niego wrzucać np. metalu, szkła, kamieni, piasku, czy tworzyw sztucznych, które mogą uszkodzić cały mechanizm. Ważne jest, by również nie wlewać rozgrzanego tłuszczu. A młynek należy wyłączyć po około 3-4 minutach ciągłej pracy.

 

ZALETY MŁYNKÓW

Skąd się wzięła popularność młynków? Otóż początkowo wykorzystywano je głównie w lokalach gastronomicznych, z czasem zaczęto je przenosić na grunt domów jednorodzinnych. Jest to wynalazek amerykański, który jednak podbija również europejskie rynki. Młynek rozwiązuje problem przeciekających worków ze śmieciami oraz nieprzyjemnych zapachów z kubłów. W USA rozwiązanie to w znacznym stopniu pomogło obywatelom w dostosowaniu się do programów ochrony środowiska i wydaje się, że teraz przyszedł czas na Europę, zatem młynki stoją tak naprawdę przed swoistą rewolucją. Pamiętajmy, że przede wszystkim pozwolą na utrzymanie porządku i czystości w kuchni, a to już naprawdę dużo. Dodatkowo redukują ilość odpadów o około połowę. Młynki są zatem idealnym rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie nie ma konieczności gromadzenia resztek jedzenia na kompoście. Pamiętajmy przy tym, że odpady organiczne wymieszane z innymi śmieciami nie są już tak neutralne dla środowiska jak ścieki z organiczną masą, w której średnica odpadów nie przekracza 2 mm, bo do takiej frakcji dążą młynki.

 

Beata Jarzyna
Kuchenny.com.pl

 

raport_specjalny_baterie_okladka

 
 

Katagoria: raporty specjalne
Słowa kluczowe: 
Opublikowano 2 lata temu.
Publikacja była czytana: 835  razy.