Raport: armatura kuchanna – porady

Co warto wiedzieć o armaturze kuchennej? Jak wybrać baterię, która będzie nie tylko elegancka i funkcjonalna, ale również pozwoli na oszczędzanie wody?

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu zlewozmywaka? Odpowiedzi na te i inne pytania udzielają zaproszeni przez Skąpiec.pl eksperci – przedstawiciele najpopularniejszych producentów, dziennikarze i blogerzy.

Mamy nadzieję, że wskazówki specjalistów pomogą Państwu wybrać taką armaturę, która spełni wszystkie Wasze wymagania. Będzie maksymalnie funkcjonalna, elegancka i doskonale dopasowana do całego wyposażenia kuchni.

 

Okiem ekspertów

Funkcjonalna bateria kuchenna

 

ZOFIA MALICKA, zastępca redaktora naczelnego miesięcznika „Czas na Wnętrze”

Planując wyposażenie kuchni, koniecznie należy je dopasować do naszych potrzeb.

Nie inaczej jest w przypadku baterii kuchennych – musimy wziąć pod uwagę kilka czynników, między innymi wielkość kuchni i powierzchnię blatów roboczych, liczbę domowników, częstotliwość gotowania i posiadanie lub brak zmywarki.

Bateria kuchenna to jedno z najbardziej eksploatowanych urządzeń kuchennych. Musi więc być praktyczna, wygodna i funkcjonalna.

Najbardziej popularne i najwygodniejsze są baterie sztorcowe z mieszaczem. Niezwykle istotne są: długość wylewki (powinna sięgać do każdej komory) oraz jej wysokość – powinny mieścić się pod nią duże garnki, dzbanki, butelki czy wazony.

Coraz częściej w naszych nowoczesnych mieszkaniach pojawiają się baterie kuchenne wyposażone w wyciągane rączki natrysku. Na ogół mają 1-1,5 m długości, pozwalają na dokładne i wygodne umycie warzyw i owoców lub większych naczyń oraz na napełnienie wodą dużych garnków czy wiader bez konieczności wstawiania ich do zlewu.

Duże znaczenie ma wykończenie i materiał, z którego bateria kuchenna jest wykonana. Największym powodzeniem cieszą się chromowane, coraz częściej można też spotkać armaturę wykończoną tak, aby idealnie pasowała do materiału, z którego zrobiony jest zlewozmywak.

Warto się zdecydować na zakup baterii i zlewozmywaka do kuchni oferowanych przez tego samego producenta – wtedy będziemy mieli pewność, że będą do siebie pasowały zarówno pod względem technicznym, jak i estetycznym. Szczególnie w przypadku, gdy mają być wykonane z kompozytu – armatura pokryta warstwą dokładnie tego samego materiału, z którego jest zrobiony zlew, prezentuje się wyjątkowo pięknie – jest w identycznym kolorze, ma taką samą fakturę, stanowi po prostu spójną całość ze zlewozmywakiem.

 

Jak wybrać eko-baterię?

 

MAGDALENA PASZKOWSKA, product Manager Grupy Baterie w firmie Deante

Urządzając kuchnię z dużą pieczołowitością planujemy rozmieszczenie poszczególnych elementów.

Jednak oprócz rozkładu, ważne są też funkcje stałego wyposażenia, które będziemy eksploatować przez wiele lat. Jednym z takich sprzętów jest bateria – nie obędzie się bez jej kupna, ale z jej dodatkowych zalet często nie zdajemy sobie sprawy. Odpowiednia bateria pozwoli zredukować ilość zużywanej wody, a co za tym idzie zaoszczędzić niemałą sumę.

 

UKRYTE FUNKCJE

Szukając baterii do kuchni mamy do wyboru bardzo wiele modeli w różnych stylach i o różnorodnych parametrach. Na pierwszy rzut oka dostępne produkty nie różnią się od siebie znacząco. Warto jednak baczniej się im przyjrzeć, bo nie każda bateria pozwoli oszczędzać wodę. Jedną z eko-technologii jest mechaniczna regulacja wypływu wody.

Podczas codziennego mycia naczyń, warzyw i owoców często nieświadomie odkręcamy silny strumień wody. Dzięki regulacji możemy ograniczyć maksymalne ciśnienie wody wypływającej z baterii i zredukować jej zużycie nawet o połowę. Mechanizm pozwala dostosować strumień do indywidualnych potrzeb użytkownika. Kolejnym ekologicznym elementem jest aerator, czyli sitko napowietrzające strumień wody. Sprawia on, że wypływająca z baterii woda jest miękka, a strumień jednolity. Aerator Eco-save redukuje zużycie wody nawet do 50%.

 

ZIMNO, CIEPŁO, GORĄCO

Trudno jest zmienić przyzwyczajenia. Innym błędem, który często popełniamy jest używanie bardzo gorącej wody. Problem ten rozwiązuje blokada otwarcia gorącej wody. W taki regulator są wyposażone wysokiej klasy głowice ceramiczne, stosowane w wybranych bateriach.

Dzięki temu ustawienie dźwigni w pozycji pozwalającej na przepływ bardzo gorącej wody jest niemożliwe. To rozwiązanie jest odpowiednie dla dzieci i osób starszych. Dodatkowym eko-rozwiązaniem jest dwustopniowy system otwierania baterii. Otwierając strumień wody słyszymy charakterystyczne „klik” – dźwięk informujący o tym, że bateria zredukowała ciśnienie, ale w taki sposób, abyśmy mogli komfortowo z niej korzystać. Aby uruchomić maksymalny strumień należy jeszcze raz odchylić dźwignię. System ten zmniejsza zużycie wody nawet do 30%.

 

BATERIA, KTÓRA MYŚLI

Najczęściej wykorzystujemy je w budynkach użyteczności publicznej, jednak doskonale sprawdzają się także w prywatnych wnętrzach. Baterie sensorowe to rozwiązanie dla osób, które nie boją się nowinek. Nad ich zakupem należy się zastanowić, gdy zapominamy zakręcić wodę zaraz po skorzystaniu z baterii lub gdy z kuchni korzysta wielu domowników. Uruchamia je czujnik ruchu, który otwiera wypływ wody i po zaprogramowanym wcześniej czasie zamyka jej wypływ.

Pamiętajmy, że wybór baterii to sprawa związana nie tylko z wyposażeniem wnętrz, ale też odpowiedzialnością za środowisko. Wysokiej klasy sprzęt pozwoli zmniejszyć zużycie wody o kilkadziesiąt procent i solidnie zaoszczędzić. Niektóre rozwiązania zastosowane w eko-bateriach pomogą też w edukacji dzieci i przekazywaniu im informacji na temat zasadności oszczędzania wody.

 

Jak wybrać odpowiednią baterię do zlewozmywaka kuchennego?

 

MAŁGORZATA NIETUPSKA, redaktor naczelna „Świat Łazienek i Kuchni”

Wybierając baterię kuchenną do zlewozmywaka nie warto zdawać się na ślepy los ani kierować się niską ceną. 

Istnieje kilka czynników, które należy brać pod uwagę przy wyborze baterii do swojej kuchni. Podpowiadamy, jak właściwie dobrać baterię kuchenną, by służyła nam wygodnie przez wiele lat.Przede wszystkim warto wiedzieć, że na rynku dostępnych jest wiele rodzajów baterii kuchen­nych, o rozmaitych kształtach, wielkościach i dodatkowych funkcjach. Dwa główne podzia­ły wynikają z kształtu wlewki oraz z zastosowa­nych udogodnień.

Podstawową kwestią przy wyborze baterii ku­chennej jest głębokość zlewozmywaka. Jest to o tyle ważne, że gdy do płytkiego zlewozmywa­ka zamontujemy niską skośną baterię, możemy mieć problem ze zmieszczeniem w nim garnków czy większych warzyw. Do płytkiego zlewu (12 do 16cm głębokości) najlepiej wybrać baterię z wylewką F. Jeśli zlew ma 16 do 20cm głębokości, spokojnie możemy sięgnąć po baterie F bądź U. Powyżej 20cm mamy możliwość wyboru praktycznie dowolnego kształtu baterii.

Nie tylko głębokość, ale wymiary i kształt zlewozmywaka mają wpływ na to, po jaką baterię może­my sięgnąć. Trzeba zwracać szczególną uwagę na długość wlewki i miejsce montażu w zlewozmywaku. Za krótka wlewka spowoduje, że trudno bę­dzie umieścić cokolwiek pod strumieniem wody – niewielka bateria, choć niewątpliwie elegancka, może się okazać całkowicie bezużyteczna.

Z drugiej strony, zbyt długa wlewka spowoduje, że strumień wody będzie docierał zbyt blisko krawę­dzi zlewozmywaka i woda będzie rozchalpywana na boki, co również znacznie utrudni użytkowanie sprzętu.

W małym zlewozmywaku warto wybrać baterię, której wylot wlewki jest skierowany w dół, przy zlewozmywaku o większym rozmiarze można się pokusić o model skośny lub o nieruchomej wlewce.

To pozornie mało ważna kwestia – czy wybrać baterię z jednym uchwytem do regulacji strumie­nia wody, czy sięgnąć po model dwuchwytowy. Baterie jednouchwytowe sprawdzą się idealnie w kuchni, w której gotuje się dużo – komfort pracy jedną ręką w kuchni, w której zawsze ma się zajęte ręce, jest nieoceniony. Natomiast czę­sto modele z osobną regulacją ciepłej i zimnej wody często mają ciekawszą stylistykę. Ale uwa­ga! Jeżeli w domu źródłem ciepłej wody jest piecyk łazienkowy bądź kocioł przepływowy, należy zamontować baterię dwuuchwytową – taka ba­teria nie zakłóci pracy tych urządzeń, a tym sa­mym nie naraża ich na uszkodzenia.

 

Dobra bateria kuchenna

 

Magdalena Gębicka, redaktor Budbazar.pl

Kuchenne zmagania, bez względu na to, czy jest się pasjonatem gotowania, czy też amatorem przypalającym wodę na herbatę, kończą się zawsze tym samym – bałaganem.

Z pomocą w walce z tym codziennym kuchennym chaosem mogą przyjść nam funkcjonalne rozwiązania. Najwyższy czas, żeby ułatwić sobie życie przy zlewie! Pomoże nam tym dobra bateria kuchenna.

Większość prac domowych, które wykonujemy w kuch­ni koncentruje się wokół zlewu – czy to jest sprzątanie, zmywanie, przygotowywanie jedzenia, czy też opłuka­nie rąk. To czy poddamy się codziennemu kuchennemu chaosowi w dużej mierze zależy od tego, jaką baterię kuchenną wybierzemy. W kuchni najważniejsza jest bo­wiem funkcjonalność. Dobra i funkcjonalna armatura kuchenna to nie tylko kran. To także wyposażenie dodat­kowe, które ułatwia nam życie w kuchni. W codziennych pracach kuchennych dużym ułatwieniem są wyciągane wylewki.

Rozwiązanie to sprawdza się idealnie do opłukiwania naczyń, szczególnie tych dużych, mycia warzyw lub owoców. Ciekawym zestawem jest połączenie baterii z dodatkową szczotkę. Jest ona mocowana na elastycz­nym wężu, który można wyciągać. Szczotka ma własny dopływ wody, dzięki czemu z łatwością można umyć zaschnięte garnki czy patelnie, nawet jeśli są bardzo du­żych rozmiarów. Jedną z podstawowych zalet baterii ku­chennej powinna być jej wysokość. Im wyższy kran, tym łatwiej możemy pod nim płukać naczynia, garnki czy też napełniać wysokie pojemniki, np. wazony na kwiaty.

Nowoczesna bateria kuchenna powinna być nie tylko wygodna w użyciu ale także ekologiczna, a co za tym idzie oszczędna. W końcu aż 10% zużywanej w domach wody wykorzystujemy w kuchni na zmywanie i gotowa­nie. Jeżeli zamontujemy dobrą i funkcjonalną armaturę kuchenną, oszczędzanie stanie się dziecinnie proste. Doskonałym rozwiązaniem jest linia Vega firmy Oras, producenta armatury kuchennej, wyposażona w eko­-przycisk, który oszczędza za nas. Sprawia on, że w mo­mencie uruchomienia kranu woda płynie mniejszym, ekologicznym strumieniem. Sterowanie przy­ciskiem jest bardzo łatwe – jeśli potrzebujemy większego przepływu wody wystarczy jedno kliknięcie i przywracamy mocniejszy strumień.

 

Co warto wiedzieć o armaturze kuchennej?

 

AGNIESZKA LINIEWSKA BARAN, właściciel biura projektowego Intellio designers

 

PODSTAWOWE KRYTERIA

Bez odpowiedniej baterii, zlewozmywaka żadna kuchnia nie będzie funkcjonalna, ani estetycz­na. Wydawałoby się, że wybór tych dwóch ele­mentów to zadanie dość oczywiste i proste. Nic bardziej mylnego. Jeśli uświadomimy sobie, że jednocześnie muszą one być: praktyczne, wy­trzymałe, oszczędne (powinny minimalizować zużycie wody), wygodne i pasujące do całego wystroju kuchni to szybko zrozumiemy, jaki trud przed nami stoi. Ale pociechą niech będzie fakt, że na polskim rynku nie brakuje ani baterii, ani zlewozmywaków spełniających powyższe kryteria. Możemy wybierać produkty z niemal każdej pułki cenowej – do ekonomicznych po ekskluzywne.

 

BATERIA DO ZLEWOZMYWAKA

Zacznijmy od podstawowej zasady: baterię zawsze dobieramy do zlewozmywaka. To, jaki wybierzemy zlewozmywak będzie determino­wać w dużym stopniu funkcjonalność, techno­logię, estetykę oraz typ baterii.

Dlaczego taka kolejność? Jest ona podyktowana względami praktycznymi. W pierwszej kolejność musimy bowiem określić jak często będziemy zmywać naczynia, w jakiej ilości, ile osób będzie aktyw­nie korzystać ze zlewozmywaka, jakiej wielkości posiadamy garnczki, zastawę. Będziemy musieli także zastanowić się czy zlewozmywak będzie pełnił rolę dodatkową (jako uzupełnienie zmy­warki), czy wiodącą w kuchennych pracach. Poza tym każdy ma pewne przyzwyczajenia i wyobrażenie o komforcie, jaki chciałby sobie za­pewnić.

Dzięki tym kryteriom łatwiej dokonamy wyboru: jego wielkości (jednokomorowy, dwu­komorowy), rozstrzygniemy dylemat dodatko­wych funkcji (z rozdrabniaczem, ociekaczem), pojemności (długość, szerokość i głębokość) oraz materiału (ceramiczny, wykonany ze stali nierdzewnej, granitu, kompozytu). Oczywiście nie można zapomnieć także o jego estetyce. Tym bardziej, że doda on kuchni charakteru. Pamiętajmy, że jeśli jest ona urządzona w trady­cyjnym, bądź rustykalnym stylu znacznie efek­towniejsze będą zlewozmywaki ceramiczne i granitowe. W nowocześniejszych, bardziej mini­malistycznych kuchniach lepiej będą wyglądać zlewozmywaki wykonane ze stali nierdzewnej.

 

FUNKCJONALNOŚĆ I URODA

Najbardziej wytrzymałymi, objętymi najdłuż­szą gwarancją (nawet do 10 lat) są zlewozmy­waki ceramiczne. Ponadto są one o wiele bar­dziej odporne na uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia, działanie wysokich temperatur, szok termiczny. Utrzymanie ich czystości także jest łatwiejsze. W powszechnej opinii są one także bardziej eleganckie i stylowe.

Jednym sło­wem dodają kuchni specyficznego charakteru. Mają jednak tę wadę, że są znacznie droższe od popularnych zlewozmywaków ze stali nie­rdzewnej. Te ostatnie oczywiście także są w sta­nie zapewnić wysoki komfort użytkowania, tym bardziej, że nie rdzewieją, nie ulegają odbarwie­niom, są odporne na ścieranie. A ich powierzch­nia może być gładka lub przypominająca płót­no, co zwiększa ich walory estetyczne.

 

BATERIA

Mając wybrany zlewozmywak będziemy mogli dobrać do niego baterię. Z racji jej częstego użytkowania w pierwszej kolejności powinni­śmy kierować się jej wytrzymałością, długim okresem gwarancji, z pewnością warto tak­że kupować produkty renomowanych firm.

Najpopularniejszymi rodzajami baterii są na­ścienne i stojące. Te pierwsze montowane są do ściany, natomiast te drugie mogą być monto­wane do zlewozmywaka, bądź do blatu. Wybór jednej bądź drugiej opcji w zasadzie wynikać powinien z osobistych preferencji, przy czym ten pierwszy rodzaj dość szybko traci na popu­larności. Baterie stojące dają znacznie większą wygodę (im wyższa bateria tym łatwiej jest myć duże naczynia) i wyglądają znacznie efektow­niej (tym bardziej, że wzornictwo jest o wiele bogatsze i o wiele oryginalniejsze, bardziej do­pasowane do różnych stylistyk).

Powoli także znikają baterie dwuuchwytowe, a więc takie, które posiadają osobną regulację wody ciepłej i zimnej. Baterie jednouchwytowe są wygod­niejsze i pozwalają na większą oszczędność zużywanej wody. Bardzo popularne są także baterie z wylewką, a więc pozwalające na bar­dziej elastyczny, precyzyjny dostęp do wody. Warto przy tej okazji pamiętać, że wielkość i cię­żar baterii muszą być dopasowane do wystroju kuchni, wielkości oraz rodzaju zlewozmywaka. Niezwykle ważne jest także, by bateria była wyposażona w napowietrzacz, dzięki któremu możliwa jest oszczędność zużycia wody nawet o 50%. Powinna także posiadać blokadę gorącej wody, która zapewni bezpieczeństwo małym dzieciom.

 

Ile pieniędzy mieści się w kranie?

 

MICHAŁ SZAFRAŃSKI, autor bloga jakoszczedzacpieniadze.pl

Wybierając baterię kuchenną, typowy konsument kieruje się przede wszystkim tym, jak ona wygląda oraz ile kosztuje.

Osoby bardziej świadome biorą pod uwagę funkcjonalność: to czy bateria ma wyciąganą wylewkę i czy pozwala zmieniać rodzaj strumie­nia wody. Mało kto zastanawia się jednak na ile ekonomiczna jest dana bateria w dłuższym okre­sie czasu. Sam koszt wody wykorzystywanej do zmywania naczyń może wynosić 50 zł miesięcz­nie. Warto więc już na etapie wyboru armatury zadbać o to, by pieniądze nie uciekały nam do kanalizacji.

 

KOSZT ZMYWANIA NACZYŃ

Aktualny koszt zimnej wody pobieranej z wo­dociągu miejskiego w Warszawie wynosi 11,47 zł za 1 m3, czyli 1000 litrów. Koszt ciepłej wody jest zróżnicowany i wynosi ok. 20-28 zł za m3. Najczęściej liczony jest on poprzez dodanie kosztów zimnej wody oraz kosztów podgrzania tej wody.Przez typową baterię kuchenną, podczas 25-minutowego zmywania naczyń pod bieżą­cym strumieniem wody – a więc w najmniej eko­nomiczny, ale dosyć popularny sposób – prze­pływa ok. 50 litrów wody ciepłej i 30 litrów wody zimnej. Koszt takiego pojedynczego postoju przy zlewozmywaku, to 1,40 zł. W dużym uproszcze­niu można przyjąć, że w pełni odkręcona bateria, wyrzuca z siebie 4 litry wody na minutę. W ciągu roku takiego zmywania, wydamy więc na samą wodę przeszło 500 zł. Jest więc o co walczyć bio­rąc pod uwagę, że niejednokrotnie dobra bateria kuchenna służy nam nawet 10 lat.

 

JAK OSZCZĘDZAĆ?

Przede wszystkim warto wybrać taką baterię ku­chenną, która ma na wylewce zainstalowany tzw. perlator zawierający zestaw sitek z jednej strony ograniczających przepływ wody, a z drugiej na­powietrzających jej strumień. W efekcie wydaje nam się, że wody jest tyle samo, ale zużywamy jej mniej. Oszczędności potrafią dochodzić nawet do 60%, czyli już w pierwszym roku jej używania mo­glibyśmy zaoszczędzić 200-300 zł.

Jeszcze bardziej pomoże nam zachowanie odpo­wiedniej “higieny” w zakresie używania armatury kuchennej i łazienkowej. Warto unikać puszczania wody pełnym strumieniem. Jeśli koniecznie mu­simy zmywać ręcznie, to lepiej napełnić komorę zlewozmywaka i umyć w niej wszystkie naczynia, a bieżący strumień wody wykorzystywać tylko do ich płukania. Zamiast kilkudziesięciu litrów wody na jedno mycie, zużyjemy kilkanaście.

Ale najlepszym rozwiązaniem pod względem kosztowym, jest wykorzystanie zmywarki. Chociaż inwestycja ta długo się zwraca ze względu na koszt samej zmywarki (nawet 5 lat), to oszczędza­my bardzo dużo czasu – a to deficytowy “towar”, którego nie kupimy w żadnym sklepie. 

Dokładne porównanie kosztów zmywarki i zmywania ręcznego, znajdziesz na blogu.

 

Jak wybrać zlewozmywak?

 

MARCIN GAJEWSKI, kalkulatorybudowlane.pl

Wyposażając kuchnię większość inwestorów skupia się na wyborze mebli kuchennych i sprzętu AGD, nie przykładając większej wagi do wyboru odpowiedniego zlewozmywaka.

Tymczasem nieprzemyślany wybór może spo­wodować dużo niedogodności w trakcie użyt­kowania całej kuchni.

Wybierając zlewozmywak, musimy zadecydo­wać między innymi o:

– wymiarach i kształcie

– liczbie komór

– sposobie montażu

– materiale, z którego stworzony jest zlewozmywak

 

Wymiary zlewozmywaka należy dopasować do wcześniej wybranych szafek przystosowanych do jego montażu. Standardowo w marketach budowlanych można dostać zlewozmywaki o szerokości od 40 do 100 cm, najpopularniejsze dwukomorowe modele mają po około 80 cm. Standardowa głębokość wynosi od 14 do 18 cm, zwykle 16 cm.

Pod względem dostępnych modeli mamy w tym momencie na rynku dostępne modele po­siadające od 1 do 2,5 komory. Najpopularniejsze sprzedawane dziś modele mają 1,5 i 2 komory. Półtorakomorowe zlewozmywaki posiadają jedną dużą komorę i niewielką komorę po­mocniczą, również wyposażoną w odpływ wody. Pomocnicza komora jest używana naj­częściej do składowania i mycia sztućców, wa­rzyw i owoców, często spełnia również funkcję durszlaka. Dwukomorowe modele posiadają dwie pełne, duże komory, w których możemy myć naczynia.

Popularne modele jednokomorowe posiadają dodatkowo ociekacz, który sprawdzi się ideal­nie gdy nie posiadamy dodatkowej szafki-su­szarki na mokre naczynia.

 

Rozróżniamy trzy podstawowe sposoby monta­żu zlewozmywaków:

– wbudowane – wpuszczane w blat kuchen­ny. Wymagają wycięcia w blacie kuchennym otworu o wymiarach odpowiadających wymiarom zlewozmywaka. Sam zlewo­zmywak jest potem nakładany od góry na blat i uszczelniany. Jest to w tym momen­cie zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj zlewozmywaka.

– nakładane – muszą być idealnie dopasowa­ne do szafki, gdyż nie są one wpuszczane w blat tylko nakładane bezpośrednio na szafkę. Kontakt z blatem mogą mieć tyl­ko po bokach, które zresztą muszą zostać uszczelnione.

– podwieszane – są najbardziej skompliko­wane pod względem montażu, ale najbar­dziej efektywne wizualne. Są podwiesza­ne od dołu blatu, najczęściej przy blatach ceramicznych lub z konglomeratu. Dzięki temu powierzchnia blatu płynnie prze­chodzi w zlewozmywak bez dodatkowych wybrzuszeń.

 

Do produkcji zlewozmywaków używane są naj­częściej 4 rodzaje materiałów:

– zlewozmywaki chrominiklowane – zdecy­dowanie najpopularniejszy obecnie mate­riał, z którego powstają zlewozmywaki. Są bardzo odporne na zadrapania, ścieranie, uderzenia, jak również wysokie temperatury.

– zlewozmywaki ceramiczne – odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, tward­sze niż stal i odporne na wysokie tempera­tury. Są najdroższe, ale i zdecydowanie naj­bardziej efektowne.

– zlewozmywaki z tworzyw sztucznych – ele­ganckie, miłe w dotyku, ale bardzo mało od­porne na wysokie temperatury. Przykładem takiego materiału jest Silduran.

– zlewozmywaki emaliowe – coraz rzadziej stosowane ze względu na stosunkowo małą odporność na zadrapania, uderzenia czy zwykłe zacieki.

Wybór zlewozmywaka wydaje się skompliko­wany, ale tak naprawdę po krótkim zastano­wieniu nad jego planowanym zastosowaniem staje się bardzo prosty. Jeżeli zlewozmywak ma służyć do codziennego zmywania naczyń, war­to zainteresować się modelem dwukomoro­wym. Jeżeli planujemy korzystać ze zmywarki, zlewozmywak półtorakomorowy powinien być wystarczający.

Materiał i sposób montażu tak naprawdę zależą przede wszystkim od zasobności naszego port­fela. Jeżeli możemy sobie pozwolić na ceramicz­ny zlewozmywak podwieszany pod blatem, będzie to na pewno najbardziej ekskluzywne rozwiązanie. Jeżeli chcemy osiągnąć funkcjo­nalność niewielkim kosztem, najbardziej opty­malny będzie nakładany blat chrominklowany.

 

Źródło
 
 

Katagoria: raporty specjalne
Słowa kluczowe: , , , , , ,
Opublikowano 3 lata temu.
Publikacja była czytana: 1175  razy.