Jaką podłogę wybrać do kuchni?

Kuchnia jest miejscem, które najczęściej odwiedzamy w domu. Oprócz codziennych przygotowań posiłków, zdarza się że przyjmujemy tam również gości. Wszystko to powoduje, że miejsce brudzi się znacznie szybciej i jest narażone na wiele zniszczeń. Urządzanie kuchni jest działaniem, które powtarzamy raz na kilka lat.

 

Wszystko musi być dokładnie przemyślane, a wszystkie elementy muszą ze sobą współgrać. Poczynając od mebli kuchennych, podłogę aż po wybór odpowiedniego oświetlenia. Wygląd tego pomieszczenia musi być nienaganny oraz estetyczny, a co najważniejsze funkcjonalny.

Jeżeli weźmiemy pod uwagę to, ile rzeczy powinna pomieścić nasza kuchnia oraz to co tam się dzieje, powinniśmy przemyśleć jakie elementy muszą być najtrwalsze. Idealnym przykładem może być podłoga. Musi być ona trwała, wytrzymała oraz łatwa w czyszczeniu. Jednym z lepszych rozwiązań jest wykończenie podłogi kamieniem. Warto zapoznać się ze wszystkimi zaletami aby przekonać się że jest to najlepsza opcja.

 

Jakie są plusy i minusy kamienia na podłodze?

O ile odpowiednio potrafimy zadbać o podłogę z kamienia, o tyle będziemy cieszyć się jej dobrym wyglądem nawet przez kilkanaście lat. Jednym z problemów jest to, że kamień nie zawsze pasuje do każdego wnętrza. Najlepiej prezentuje się w większej przestrzeni. Tak się dzieje w przypadku schodów, które zawsze będą wyglądać masywnie i w mniejszych domach tworzą przytłaczający efekt. W przypadku podłóg wyłożonych kamieniem, mam do czynienia z wyborem odpowiedniego odcienia. Taki rodzaj materiału posiada wiele zalet. Należy do nich twardość, co wpływa na trwałość na długie lata. Minusem kamienia jest również to, że jest podatny na działanie czynników atmosferycznych więc nie można stosować go na zewnątrz. W Polsce warunki klimatycznie są skrajne, od mrozu, śniegu po deszcze i upały. Wszystkie te czynniki powodują zniszczenia kamienia. Dlatego właśnie poleca się go bardziej w wykańczaniu wnętrz. Kamienna podłoga będzie wyglądała świeżo, jeśli będziemy używać odpowiednich preparatów do impregnacji, a dodatkowo jeśli będziemy uważać, aby nic nie rozlać na nią lub działać w szybki sposób, nie powstaną na niej plamy.

 

Jaki kamień najlepiej sprawdzi się na podłodze w kuchni?

Niestety kamień jest wrażliwy i podatny na działanie cieczy. Jak wiadomo w kuchni nie trudno coś rozlać.  Warto rozeznać się i dowiedzieć, który kamień okaże się najlepszy w tym przypadku. Jeśli marzy ci się marmur pamiętaj, że z nim jest najwięcej pracy, ponieważ nie należy on do najtwardszych kamieni. Przy złej konserwacji może być podatny na częste powstawanie plam. Dlatego najlepiej zdecydować się na granit, ponieważ jest to najtwardszy rodzaj tego materiału. Jest odporny na zarysowania oraz cechuje się wysoką plamo odpornością. Jeśli chodzi o inny rodzaj kamienia, dobrym rozwiązaniem również jest trawertyn. W tym wypadku należy pamiętać o tym, aby był wypełniony żywicą. Dlaczego to jest ważne? Taki rodzaj kamienia ma liczne otwory, które powodują, że w dużym stopniu nasiąka wilgocią. Jeśli wypełni się je żywicą, problem zostanie zminimalizowany, ale wciąż trzeba będzie starannie dbać o trawertyn, żeby zachował swoją świeżość przez długi czas.

Artykuł powstał we współpracy z www.fkb.pl.

 
 

Katagoria: porady dla dbających o udany remont
Słowa kluczowe: , , , , , , ,
Opublikowano 5 miesięcy temu.
Publikacja była czytana: 708  razy.