Dlaczego warto hodować jabłoń?

Jabłoń jest najbardziej pospolitym i najczęściej sadzonym drzewem w Polsce. Przemierzając różne miejsca kraju, często widzieć będziemy właśnie to drzewo. Co warto wiedzieć o jabłoniach? Jakie są ich wady, zalety?

 

Wymagania

Dobrze się składa, że polski klimat jest jednym z tych, które jabłonie preferują. Rosną w każdych warunkach, ale dobrze by było, żeby gleba pod ich uprawę była żyzna i wilgotna, a także lekko kwaśna.

Uwielbia światło – musi mieć go pod dostatkiem, jeśli hodowca chce doprowadzić do stworzenia porządnego drzewka.

 

Wytrzymałość

Wszystko zależy od rodzaju (istnieje wiele różnych rodzajów jabłoni, które łączy się w jeden gatunek – jabłoń domową).

  • Antonówka – duża wytrzymałość na mróz oraz na parcha i mączniaka. Duża podatność na zarazę ogniową.
  • Cortland – duża wytrzymałość na mróz oraz na zarazę ogniową. Duża podatność na parcha i mączniaka.
  • Delikates – przeciętna wytrzymałość na mróz. Duża podatność na zarazę ogniową, mała na parcha i mączniaka.
  • Discovery – średnia wytrzymałość na mróz. Duża podatność na parcha, mała na mączniaka.
  • Freedom – duża wytrzymałość na mróz. Średnia podatność na zarazę ogniową i mączniaka, mała na parcha.
  • Gloster – średnia wytrzymałość na mróz. Średnia podatność na mączniaka, zarazę owocową, raka drzew owocowych, szarą pleśń.
  • Golden Delicious – mała wytrzymałość na mróz. Duża podatność na parcha, mała na mączniaka.
  • Jonagold – mała podatność na parcha i mączniaka.
  • Katja – średnia wytrzymałość na mróz. Mała podatność na parcha i mączniaka.
  • Koksa pomarańczowa – mała wytrzymałość na mróz. Duża podatność na mączniaka, średnia na parcha i zarazę ogniową.
  • Ligol – średnia wytrzymałość na mróz. Średnia podatność na parcha i mączniaka.
  • Papierówka – duża wytrzymałość na mróz. Duża podatność na zarazę ogniową, mała na parcha i mączniaka.
  • Spartanin – duża wytrzymałość na mróz. Mała podatność na parcha i mączniaka, duża na raka kory i drewna.
  • Szampion – mała wytrzymałość na mróz. Mała podatność na parcha i zarazę ogniową.

 

Jak wsadzić drzewo?

Zacząć można od zwykłej pestki. Wysuszone nasiona należy przykryć mokrym ręcznikiem i umieścić w lodówce. Po około miesiącu nasionka powinny już kiełkować. Na tym etapie – nasiona trzeba włożyć do małej doniczki wypełnionej ziemią i codziennie podlewać. Gdy sadzonka będzie mała, przenieść ją trzeba do większej doniczki. Po zdobyciu przez roślinę kolejnych centymetrów (zależy to od gospodarza) wsadzić należy jabłoń w miejsce, w którym będzie miała odpowiednią ilość słońca, a także miejsca (dołek powinien być dwa razy większy niż bryła korzeniowa. Warto pamiętać, że jabłoń nie potrafi sama się zapylać, dlatego powinna rosnąć przy innych roślinach, drzewach.

 

Cięcie

Jabłoń powinno się ciąć w okresie letnim oraz zimowym – a więc dwa razy w roku. Działanie to uchroni drzewo od zapadania na niechciane choroby, a także sprowokuje roślinę do szybszego rośnięcia.

 

Plusy i minusy

Niewątpliwym plusem własnej hodowli jabłek są owoce, które można zjeść lub przetworzyć. Jabłka to najczęściej zjadane owoce w Polsce – oznacza to, że popyt na nie zawsze istnieje. Z owoców można zrobić kompot, szarlotkę oraz wiele innych.

 

Jabłoń służyć może też w celach dekoracyjnych

To, że ma się kontrolę nad całym przebiegiem hodowli jabłoni, oznacza, że ma się też kontrolę nad produktami. Z tego względu można otrzymać zdrowe, ekologiczne i nienaszpikowane chemią produkty.

Istnieją jednak dwie strony medalu. Drzew tych trzeba pilnować, dbać o nie. Nie są Barszczem Sosnowskiego, który rozrasta się w szybkim tempie, i to dodatkowo sam (warto też zwrócić uwagę na fakt, że nasze drzewka nie będą trujące).

Jabłonie łatwo chorują oraz łatwo stają się łupem szkodników. Można to ominąć, sadząc wokół nich szałwię, bazylię, czosnek, gdyż są to rośliny odstraszające nieproszonych gości. Jednak jeśli jabłoń zachoruje, nie jest łatwo ją wyleczyć.

Jabłka nie zawsze mogą być smaczne – jeśli gospodarz się zapomni i za długo przechowywać będzie owoce, mogą nabrać smaku ziemniaków oraz stać się niemiłosiernie twarde.

Ostateczna decyzja, czy warto, należy jednak do przyszłego hodowcy.

 

Artykuł powstał przy współpracy portalu Ogród.net

 

 
 

Katagoria: porady dla dbających o ogród
Słowa kluczowe: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Opublikowano 7 miesięcy temu.
Publikacja była czytana: 1609  razy.