Tajemnice kuchni meksykańskiej

Dania meksykańskie cieszą się popularnością w niemal każdej części świata. Trudno się temu dziwić, że wszyscy chcą rozsmakować się w potrawach kuchni wpisanej na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kuchnię meksykańską charakteryzuje niezwykła różnorodność potraw i smaków. Zadecydowały o tym w dużym stopniu wpływy hiszpańskie, które w połączeniu z lokalnym dziedzictwem kulinarnym, doprowadziły do wytworzenia unikalnych receptur smakowych.

 

Do podstawowych składników kuchni meksykańskiej, znanych już od czasów prekolumbijskich, należą pomidory, kukurydza, słodkie ziemniaki, ostra papryka, czekolada i wanilia. Za sprawą Hiszpanów w menu znalazły się takie produkty jak pszenica, ryż, wołowina, cebula, czosnek i wino.

Tajemnica kuchni meksykańskiej tkwi w połączeniu lokalnych zwyczajów kulinarnych z tymi, które przynieśli ze sobą Europejczycy.

Produktami, które wykorzystuje się do przygotowywania znacznej części potraw, są rośliny strączkowe (przede wszystkim fasola), kukurydza i pomidory. Ogromną rolę grają przyprawy. Meksykanie nie żałują dodatku chili czy papryki w wielu odmianach. Bazę do przyrządzania licznych potraw stanowi tak zwana masa. Uzyskuje się ją w efekcie zmielenia ziaren kukurydzy. Meksykanie robią to w sobie tylko wiadomy, tradycyjny, sposób. Temu właśnie kuchnia meksykańska zawdzięcza swój nietypowy smak Nie da się go odtworzyć, zastępując masę zwykłą mąką kukurydzianą.

Meksykańskim daniem, znanym niemal w każdym zakątku świata, jest tortilla. Ten placek upieczony z mąki kukurydzianej lub pszennej wypełnia się nadzieniem, a następnie zawija i czasami dzieli na małe kawałki. Tortille jada się często, maczając je w sosie. W skład wielu potraw charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej wchodzą takie składniki jak mięso, warzywa i owoce morza. Przykładem są tamales – pierogi kukurydziane z mięsem i przyprawami oraz danie chiles en nogada – papryka nadziewana mięsem. Śniadania w Meksyku to posiłki lekkie, w porównaniu z obiadem i kolacją. Na stole gości słodkie pieczywo, owoce, a do tego kawa. Meksykanie chętnie w ciągu dnia sięgają po przekąski (antojitos), na które składają się nie tylko miejscowe owoce, takie jak mango, marakuja czy papaja. W roli antojitos mogą wystąpić też bardziej treściwe dania.

W północnej, południowej i centralnej części Meksyku dominują nieco inne tradycje kulinarne. Na północy tortille piecze się przeważnie z mąki pszennej. W porównaniu z pozostałymi regionami używa się tu chyba największych ilości przyprawy chili. Centrum kraju to prawdziwa mieszanka wpływów kulinarnych. Chętnie jada się tu potrawy z fasoli, pomidorów i owoców morza, a także smażone ziemniaki. Z kolei kuchnia południowego Meksyku dowodzi różnorodności smaków, jakie popularne są w tym kraju. W niektórych regionach przodują słodkie, w innych pikantne. Na południu za prawdziwy przysmak uchodzą smażone świerszcze, podawane z dodatkiem czosnku i soku z limonki.

Bardzo trudno jest oddać smak meksykańskich potraw, przyrządzając je poza Meksykiem.

Niektórzy twierdzą nawet, że to niemożliwe, ze względu na stosowane od wieków tradycyjne metody kulinarne. Wszystkim, którzy chcą poczuć pełnię smaku kuchni meksykańskiej, nie pozostaje nic innego, jak udać się w tym celu do Meksyku.

 

Za cenne wskazówki dziękujemy portalowi Portal-Restauracyjny.pl
 
 

Katagoria: porady dla dbających o smaczne jedzenie
Słowa kluczowe: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Opublikowano 7 miesięcy temu.
Publikacja była czytana: 1827  razy.