Porcelana do zmywarek i mikrofalówek – charakterystyka

Jakość uczty zależy od dwóch czynników: dania oraz sposobu jego podania. Potrawa powinna być smaczna, aromatyczna i doskonale przyrządzona. Każda kultura oferuje charakterystyczną dla siebie kuchnię opierającą się na bukiecie smaku charakterystycznym dla danego regionu. Dzięki temu wszystkie kraje posiadają własne unikalne potrawy, których smak i aromat zmienia zwykły posiłek w prawdziwą ucztę.

 

Jednak biesiada to nie tylko danie, ale także sposób jego podania. Oryginalne naczynia i sztućce użyte do podania posiłku mogą być wyrazem szacunku dla drugiej osoby. Najbardziej elitarny serwis wykonany jest zwykle z porcelany.

 

Białe złoto

Porcelana jest rodzajem białej i przeświecającej ceramiki wyróżniającej się wysoką jakością. Wynaleziona w Chinach została doceniona przez znawców sztuki na całym świecie. Porcelana wytwarzana jest z mieszanki glinki kaolinowej i skalenia z kwarcem. Formę naczyń uzyskuje się poprzez wypalanie w temperaturze 920-980°C lub 1280-1460°C. Może być twarda lub miękka w zależności od składu chemicznego. Wyróżnia się niską nasiąkliwością, wysoką odpornością na działanie czynników chemicznych, nieprzepuszczalnością cieczy, a także sporą wytrzymałością mechaniczną.   

 

Właściwości porcelany

Porcelana jest nie tylko piękna, ale także praktyczna. Wykonane z niej naczynia posiadają długi czas użytkowania oraz nie wchodzą w reakcje z kwasami i związkami chemicznymi. Trzymane w nich potrawy i napoje wolniej stygną, dzięki niskiej przewodności cieplnej substancji. Porcelana jest odporna na zabrudzenia, dzięki zerowej nasiąkliwości uzyskanej za pomocą spieczenia, a także wytrzymała i odporna na uszkodzenia mechaniczne.

Clean dishes isolated on white

Wykorzystuje się ją głównie do produkcji naczyń. Skład chemiczny substancji jest nieustannie dopracowywany, dzięki czemu likwidowane są niektóre mankamenty ograniczające sposoby wykorzystania porcelany.

 

Porcelana w zmywarkach i mikrofalówkach

Obecnie porcelana jest bardziej wytrzymała i można ją czyścić w zmywarce. Posiada  5. klasę łatwości mycia, dzięki czemu wyprodukowane z niej naczynia są odporne na zabrudzenia. Łatwo z nich zmyć nawet najbardziej uciążliwe plamy i zabarwiania. Porcelanę można stosować, także do podgrzewania dań w kuchence mikrofalowej. Wszystko za sprawą  odporności na szok termiczny. Naczynia można przechowywać w zamrażarce do -30°C lub podgrzewać do 1200°C. Nagła zmiana temperatury nie niszczy, ani nie uszkadza naczyń. Właściwości te sprawią, że serwis z porcelany jest nie tylko piękny, ale też praktyczny.

 

Piękna i praktyczna – tak można określić porcelanę. Naczynia wyprodukowane z tej substancji wyróżnią się estetyką przenoszącą w czasy arystokracji. Wykorzystanie ich podczas posiłku zwiększa rangę wydarzenia i sprawia, że staje się on wykwintną ucztą. Porcelana jest także praktyczna. Niezwykle wytrzymała i odporna. Można ją myć w zmywarce oraz używać w mikrofalówce. Niezwykle piękny i użyteczny serwis dostępny jest w Sklepie Internetowym Porcelana24.

 
 

Katagoria: porady dla dbających o smaczne jedzenie
Słowa kluczowe: , , , , , ,
Opublikowano 10 miesięcy temu.
Publikacja była czytana: 1690  razy.