Pizza – dlaczego Polacy ją kochają?

Każdy z nas zna smak i zapach pizzy. Pizzerie znajdują się obecnie we wszystkich miejscowościach Polski. Można z powodzeniem zamawiać to pyszne włoskie danie z dowozem do domu o każdej porze dnia i nocy. Pizza jest również ukochanym daniem dzieci, które uwielbiają ciągnący się żółty ser i drożdżowe ciasto. Nie ma chyba na świecie osoby, która nie lubiłaby pizzy. Nasza polska pizza oczywiście znacznie różni się od tej oryginalnej włoskiej.

 

My, Polacy uwielbiamy układać na pizzy masę dodatków. Często są to różnego rodzaju mięsa, warzywa oraz sery. W oryginale pizza stanowiła raczej pożywienie osób ubogich. Wykonywało się ją z mąki, która zawsze była w domu oraz drożdży. Był to cieniutki i chrupiący placek, który znacznie różnił się od tego, jak pizza wygląda dzisiaj. Poza tym, Włosi cienko smarują swoje ciasto sosem pomidorowym i układają na nim zaledwie kilka cieniutkich plasterków dobrej gatunkowo szynki. Całość posypywana jest włoskim serem dobrej jakości, jak parmezan, czy też grana padano.

Do włoskiej pizzy grzechem jest stosować sosy czosnkowe, czy też pikantne, co bardzo lubią robić na co dzień Polacy.

Powinno się ją jadać saute, bez żadnych dodatków. Można ewentualnie pokropić ją po wyjęciu z pieca dobrej jakości oliwą z oliwek z dodatkiem rozmarynu lub czosnku.

Pizza z bardzo prostego i rodzinnego dania, które powstało we Włoszech, w Neapolu, stała się przysmakiem na całym świecie. Bardzo szybko zjednała sobie ona gusta milionów osób. Dzisiaj jest to jeden z najpopularniejszych fastfoodów na całym świecie. Pizzę można bowiem zjeść na każdym kontynencie. Jej przygotowanie zajmuje bowiem zaledwie kilka minut. Piecze się ją również maksymalnie kilkanaście minut. Jedyną czynnością, która zajmuje więcej czasu jest przygotowanie i zagniecenie ciasta drożdżowego. Oczywiście większość pizzerii rozwiązuje ten problem przygotowując wcześniej duże porcje ciasta, które wyrastają w spokoju i przechowywane są następnie w lodówkach. Najlepsze jest jednak ciasto świeże, które przygotuje się na bieżąco i może ono godzinę wyrastać pod czystą ściereczką.

Wiele gospodyń domowych bez problemu potrafi przygotować pyszną pizzę we własnym domu.

Cała filozofia polega jedynie na zagnieceniu odpowiedniego ciasta. Dodatki wystarczy pokroić i ciasto posmarować sosem pomidorowym.

Najczęściej nasza polska pizza odbiega jednak znacznie od oryginału. Nakładamy na nią bowiem wędzonego kurczaka, salami, boczek, kiełbasę, często kładziemy na niej również ananasa z puszki, czy też karczochy. Nie są to dodatki, które stosuje się w oryginale.

Polacy uwielbiają duże ilości dodatków, co często sprawia, że ciasto jest mokre i nie da się pizzy jadać rękoma. Prawdziwą włoską pizzę można bez problemu jadać na ulicy, trzymając kawałek z niej w ręku.

Coraz częściej również w naszym kraju pojawiają się oryginalne włoskie pizzerie, w których pizza przyrządzana jest w taki sposób, jak powinna. Również Polacy doceniają te smaki i chętnie decydują się na taką lżejszą i mniej kaloryczną odmianę pizzy.

 

Za cenne wskazówki dziękujemy portalowi Kuchnia-Włoska.pl

 

 
 

Katagoria: porady dla dbających o smaczne jedzenie
Słowa kluczowe: , , , , , ,
Opublikowano 7 miesięcy temu.
Publikacja była czytana: 1045  razy.