Jak utrzymać porządek w lodówce

Zmrożone masło i owoce, zbyt szybko zepsuta szynka – takich przygód można uniknąć. Wystarczy zaplanować właściwe położenie produktów w lodówce. Prawidłowy układ artykułów zgodny z zasadami to doskonałe rozwiązanie. Dzięki niemu zapewnimy produktom świeżość i smak przez dłuższy czas, a jednocześnie unikniemy marnowania jedzenia spowodowanego nieodpowiednim przechowywaniem.

W odpowiednio zagospodarowanej lodówce panuje określona hierarchia. Jest tak, ponieważ wewnątrz lodówki zazwyczaj występują pewne różnice temperatur. Najwyższa półka jest najcieplejszym miejscem, dlatego powinna zostać zarezerwowana dla produktów o długiej trwałości, np. żywności przechowywanej w słoikach. Na górze lodówki warto umieścić dżemy czy warzywa zamknięte w szczelnych opakowaniach. Przestrzeń na górnych półkach nadaje się też doskonale do przechowywania ciast takich, jak chociażby serniki, które wymagają chłodzenia, ale nie bardzo niskich temperatur.

uklad-produktow.jpg

Niżej, na środkowych półkach można przechowywać żywność o mniejszej trwałości. To idealne miejsce na potrawy, które planujemy odgrzać w najbliższej przyszłości. Powinniśmy umieścić tu także produkty takie jak nabiał (sery i jogurty), które wymagają przechowywania w temperaturze niższej niż 5°C.

Najzimniejsze miejsce, czyli najniższe półki, powinniśmy przeznaczyć na jedzenie, które psuje się najszybciej. Tu warto umieścić mięso, ryby i wędliny, a także pokrojone owoce lub warzywa oraz produkty w otwartych już opakowaniach. Dobrym pomysłem jest także umieszczenie tu rzeczy, po które sięgamy najczęściej. Dzięki temu, że znajdować się będą w łatwo dostępnym miejscu, ograniczymy czas, w jakim będą otwarte drzwi lodówki. Będzie to korzystnie wpływało na kondycję naszej chłodziarki.

Komory i szuflady znajdujące się na samym dole lodówki przeznaczone są na świeże warzywa, takie jak sałata i np. owoce cytrusowe. Nowoczesne modele lodówek mogą dysponować odrębną regulacją temperatury w szufladach, jak np. w modelu Samsung RF24FSEDBSR. Dobierana niezależnie od reszty chłodziarki temperatura pozwala idealnie dopasować warunki w komorach do produktów w nich przechowywanych. Możemy dzięki temu np. szybko schłodzić napoje, czy wino.

Jeśli jednak nie zależy nam na przechowywaniu napojów w bardzo niskiej temperaturze, tradycyjnie ich miejsce jest na drzwiach lodówki. W balkonikach tam umieszczonych możemy też trzymać butelki z sosami czy słoiki z musztardą i majonezem. W tym miejscu szybko i często robi się cieplej przez otwieranie drzwi urządzenia, a te produkty nie wymagają niskiej temperatury. Zazwyczaj, górne balkoniki przeznaczane są do przechowywania jajek i masła.

Stosowanie się do powyższych zasad zapewnia nie tylko przedłużoną świeżość przechowywanych produktów, ale też pozwala zachować ich odpowiedni smak i walory odżywcze. W przypadku takich lodówek jak Samsung Cool, wyposażonych w równomiernie rozprowadzający chłodne powietrze system, ułożenie produktów nie ma jednak większego znaczenia.

 
 

Katagoria: porady dla dbających o smaczne jedzenie
Słowa kluczowe: ,
Opublikowano 3 lata temu.
Publikacja była czytana: 361  razy.