W jaki sposób oświetlić kuchnię?

Oświetlenie kuchni to bardzo ważna sprawa, ponieważ stanowi o bezpieczeństwie. Prawidłowo rozmieszczone źródła światła nie tylko ułatwią nam w niej pracę po zmroku lub wczesnym rankiem, kiedy słońce jeszcze nie wstało, ale także uchronią przed wypadkami.

oswietlenie-kuchni

Ogólne oświetlenie

Kuchnia, jak każde inne pomieszczenie w mieszkaniu, powinna być oświetlona ogólnie. Oznacza to, że przy wejściu do niej powinien znajdować się włącznik światła, który równomiernie oświetli całe wnętrze. Światło nie musi być ostre, najlepiej, by było rozproszone – sprawi to, że wszystkie kuchenne sprzęty nie będą rzucać cieni.

Czy koniecznie musimy się w takim wypadku decydować na oświetlenie sufitowe? Niekoniecznie. Oczywiście najczęściej spotykamy się z takim rozwiązaniem – w kuchniach instalujemy żyrandole lub plafony. Niektórzy wolą zamontować listwę złożoną z kilku reflektorów lub oczka halogenowe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zdecydować się na przykład na kinkiety. Innym rozwiązaniem – często spotykanym w nowoczesnych kuchniach, ale także sypialniach czy salonach – jest oświetlenie odbite. Światło jest wówczas montowane we wnękach podwieszanych sufitów lub na górnych szafkach. W ten sposób odbija się od sufitu i miarowo oświetla pomieszczenie.

Jeżeli jedynym źródłem światła w kuchni będzie to ogólne, musimy się liczyć z pewnymi nieudogodnieniami. Nie tylko wiszące szafki, ale również my sami będziemy zasłaniać sobie dostęp do oświetlenia, co utrudni nam pracę, a także niekorzystnie wpłynie na nasz wzrok. Dlatego tak niezmiernie ważne jest oświetlenie dodatkowe.

Miejscowe oświetlenie

  • Oświetlenie blatu, przy którym pracujemy, spowoduje, że wszelkie podjęte czynności będą bezpieczne i komfortowe. Zazwyczaj oprawy ze świetlówkami lub żarówkami halogenowymi o niewielkiej mocy umieszczane są pod wiszącymi szafkami w odległości około 40-60 cm od siebie. Popularne są także paski i lampkami LED-owymi. Jednak jeśli nad blatem nie znajdują się żadne szafki lub półki, źródło światła powinniśmy umieścić na suficie bądź ścianie (kinkiety).
  • Oświetlona kuchenka jest bardzo przydatna podczas gotowania – wówczas mamy chociażby pewność, że nie przesoliliśmy potrawy, bo dokładnie widzimy jak dużo soli już wsypaliśmy. Obecnie wszystkie okapy mają wbudowane oświetlenie. Jednak jeśli nie posiadamy wyciągu kuchennego, musimy we własnym zakresie zadbać o źródło światła.
  • Powinniśmy zadbać także o oświetlenie stołu, przy którym spotyka się cała rodzina (nieistotne jest to, czy jadalnię mamy połączoną z kuchnią czy też nie). W tym przypadku najlepiej zdecydować się na lampę wiszącą, która powinna być zamontowana na takiej wysokości, by oświetlała cały mebel (zazwyczaj jest to 50-80 cm), ale jednocześnie nie raziła zasiadających przy nim osób. Oświetlenie przy stole powinno mieć białą barwę oraz wysoki wskaźnik oddawania barw (tzw. CRI) – sprawi to, że potrawy zachowają swoją naturalną barwę. Pamiętaj, że nad stołem nie musi znajdować się tylko jeden żyrandol.
  • Warto także pomyśleć o oświetleniu zlewu kuchennego – wówczas nie odłożymy do wyschnięcia niedomytych naczyń.

 

Artykuł powstał we współpracy z serwisem Centrum Światła

 
 

Katagoria: porady dla dbających o bezpieczeństwo
Słowa kluczowe: , , , , , , , , , ,
Opublikowano 8 miesięcy temu.
Publikacja była czytana: 1473  razy.