Sezon grzewczy rozpoczęty, czyli jak kupić dobry węgiel

Wraz z końcem lata wielkimi krokami zbliża się sezon grzewczy. Właśnie wtedy wzrasta zapotrzebowanie na węgiel, zarówno u osób prywatnych, jak i wśród różnego rodzaju firm.

 

Kupując opał od nieznanego sprzedawcy, można stać się ofiarą oszustwa. Wybierając bezmyślnie pierwszy lepszy produkt, możemy sobie tylko zaszkodzić. Warto zatem wiedzieć, jak wybrać towar najlepszej jakości i jak rozpoznać poszczególne typy i rodzaje węgla, aby dopasować go właściwie do posiadanego kotła.

 

Jaki typ węgla wybrać?

Węgiel kamienny można podzielić na typy, czyli jakby odmiany. Różnią się one od siebie właściwościami i spalaniem. Czasem węgiel pali się czysto i bez problemów, a czasem bardzo kopci i brudzi piec. Widać zatem, że jeden od drugiego jest gorszy. Trudno spalić go w całości w domowych warunkach. Można wyróżnić cztery podstawowe typy węgla:

  • Typ 31 – najsłabszy, ale spala się czysto i łatwo; matowy, jasno­czarny, po upusz­cze­niu na twarde pod­łoże łatwo się kru­szy.
  • Typ 32 – nieco mocniejszy; również dobrze się spala; ciem­no­czarny, błysz­czący, twardy; do rozbicia wymaga użycia np. młotka.
  • Typ 33 – mocny i trudny w spalaniu; wydziela dużo smolistych, trud­no­pal­nych gazów; potrafi skleić się w jedną bryłę; wygląda jak kawałek smoły, czarny i błysz­czący, bar­dzo twardy, o jed­no­li­tej strukturze.
  • Typ 34 i 35 –  wyko­rzy­sty­wane do pro­duk­cji koksu w prze­my­śle; nie powinny być stosowane w zwykłych kotłowniach; trudnopalne.

Wyższe typy węgla mają najlepszą kaloryczność, jednak wiąże się z nimi również wiele zjawisk utrudniających spalanie. Dlatego najlepsze są typy 31 i 32, które można nabyć m.in. od firmy Multi.

 

Podział ze względu na grubość ziarna

Węgiel dzieli się także ze względu na wielkość ziarna. Wyróżnia się zatem następujące sortymenty, zaczynając od najgrubszego:

  • kostkę 60-200 mm – jej cechą jest wysoka wydajność i kaloryczność;
  • orzech 25-80 mm – spala się długim i jasnym płomieniem, szybciej niż kostka, ze względu na mniejszą objętość;
  • groszek 6-31 mm – jest na tyle wydajny, że ogrzeje nawet duży dom;
  • ekogroszek 6-25 mm;
  • miał, poniżej 0-25 mm;
  • pył i muł, poniżej 1 mm.

Wybór sortymentu węgla zależy oczywiście od rodzaju posiadanego w domu pieca. O ile w piecu uniwersalnym można bez przeszkód palić zarówno kostką, jak i ekogroszkiem czy miałem, o tyle np. w piecu na ekogroszek takiego wyboru już nie mamy i możemy w nim spalić jedynie materiał, do którego jest przystosowany.

 

Gdzie i jak kupić dobry węgiel?

W pierwszej kolejności należy zrobić rozeznanie na rynku i zlokalizować najlepsze składy opału. Można również sprawdzić sklepy internetowe z węglem, których w ostatnim czasie pojawia się coraz więcej. Jeśli mamy trochę czasu, to możemy wybrać się osobiście do kilku punktów sprzedaży i przyjrzeć się węglowi. Koniecznie zwróćmy uwagę na jego wilgotność, widoczne przerosty kamienia, kaloryczność, zawartość miału, mułu lub ziemi. Nie ma za to większego znaczenia skąd kupowany przez nas węgiel pochodzi. Na naszym rynku, co zrozumiałe, najwięcej jest węgla, który pochodzi z polskich kopalni. Bardzo często jednak można także natrafić na węgiel czeski oraz węgiel pochodzący ze wschodu. Pamiętajmy, żeby nie sugerować się niską ceną za tonę. Dobrym pomysłem jest porównanie cen w kilku punktach sprzedaży i zestawienie ich z parametrami oferowanego węgla. 

Węgiel najlepiej kupować w punkcie, który funkcjonuje na rynku od wielu lat i jest wybierany przez dużą liczbę klientów. Zdecydujmy się na sprzedawcę, który jest solidny i zaufany, jak np. firma Multi. Firma handlująca węglem powinna móc bez problemu odpowiedzieć na nasze pytania dotyczące dokładnych parametrów węgla oraz załadować i zważyć zamówioną ilość w naszej obecności. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie ma ona nic do ukrycia.

 
 

Katagoria: porady dla dbających o bezpieczeństwo
Słowa kluczowe: , , , , , , , , ,
Opublikowano 1 rok temu.
Publikacja była czytana: 3490  razy.