Festiwal Smaku docenił Dziką kuchnię

Podczas tegorocznego Festiwalu Smaku w Grucznie (24-25 sierpnia), ogłoszono wyniki konkursu na Wydawnictwo Roku 2013. Komisja konkursu nagrodziła  „Dziką kuchnię” polskiego etnobotanika, dr. hab. Łukasza Łuczaja.

Źródło

 

okładka autor/tytuł

dzika-kuchnia-b

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia

„Dzika kuchnia” to praktyczny przewodnik po ponad dwustu jadalnych roślinach, rosnących na dziko w różnych rejonach Polski. Znajdziecie tu szczegółowe informacje m.in. o: bzie, brzozie, chmielu, czosnku niedźwiedzim, klonie, łopianie, pokrzywie, tataraku i wielu innych.

Przewodnik zawiera ponad sto przepisów na różnorodne potrawy z dzikich roślin takie, jak: krupnik z nasion babki, nalewka z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzka zupa różana.

Bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami książka została dodatkowo wzbogacona o zapiski i rozmyślania autora na temat miejsca człowieka w przyrodzie.

 

Łukasz Łuczaj

– doktor habilitowany biologii, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanik i ekolog. Od wielu lat prowadzi warsztaty odżywiania się dzikimi roślinami. Dokumentuje tradycje używania dziko rosnących roślin pokarmowych w różnych krajach Europy i Azji, prowadząc badania w tradycyjnych społecznościach wiejskich, np. w Chinach i Chorwacji. Jeden z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie, autor wielu prac na ten temat, publikowanych w renomowanych pismach naukowych. Prowadził autorski program pt. „Dziki obiad Łukasza Łuczaja”.

 
 

Katagoria: Aktualności
Słowa kluczowe: , ,
Opublikowano 3 lata temu.
Publikacja była czytana: 433  razy.